Hipnózis

Hipnózis

Hipnoszules_hipnozisA hipnózis az egyik legtermészetesebb öngyógyító eszköz. Kellemes, ellazult, pihentető állapot, melyet nap mint nap tapasztalunk. Egy átmeneti tudatállapot hipnozisébrenlét és alvás között. Nem alvás vagy álmodozás. Leginkább az autogén tréning és a meditáció során megélt állapothoz hasonlítható.

Spontán is előidézünk magunkban hipnotikus transzállapotot, amikor elmélyedünk egy könyvben vagy egy filmen, vagy egyszerűen elbambulunk. Ugye, ezt mindenki ismeri?

Az ülés során ezt a természetes transzállapotot tudatosan hozza létre a kliens. Én csak hozzásegítem ehhez, hisz akaratán kívül senki nem hipnotizálható. Tehát minden hipnózis egyúttal önhipnózis is.

Amikor valaki hipnózisban van, elméjének racionális, gondolkodó része elcsendesedik, de ettől még folyamatosan tudatánál marad. A kliens mindenről tud, így erkölcsi nézeteivel ellenkező tettekre nem vehető rá, nincs kiszolgáltatva a hipnotizőrnek, így titkokat sem mond el, ha nem akar.

Természetesen csak a hipnózist elfogadó személyekkel lehet hipnózist végezni, különben nem jönne létre a transz.

Mire is használható a hipnózis?

A hipnózis megdöbbentően pozitív változásokat képes eredményezni mind a fizikai, mind pedig lelki egészségünk területén, azaz drámai mértékben képes az öngyógyítás folyamatát felerősíteni. Legfőképp a belső harmónia visszaállításában játszik fontos szerepet.

A hipnózis tudományosan igazolt és hatékony technika, melynek segítségével elősegíthetjük és felgyorsíthatjuk a kívánt változást testi-lelki jólétünk érdekében.

Az ülés egy beszélgetéssel kezdődik, majd kellemes ellazulással folytatódik. A hipnotikus állapot létrejötte után különböző szuggesztiókkal javaslatokat kap a kliens. Ebben a megváltozott tudati állapotban fokozódik a szuggesztiók iránti fogékonyság, így olyan vegetatív idegrendszeri változások is létrehozhatók, amelyek éber tudati állapotban nem.

Szülés és hipnózis

A hipnózis rendkívül hatékony módszer a szülési fájdalom csillapítására, alkalmazásával akár teljes fájdalommentesség érhető el. A várandós kismamák különösen alkalmasak hipnózisra. A módszert évszázadokon át alkalmazták a szülés alatti fájdalom csillapítására. A fájdalommentes szülést a szülő nő önhipnózisa és relaxációs gyakorlatai teremtik meg. Erről a HypnoBirthing® részben már részletesebben írtam.

Az önhipnózisban szülő anyák nemcsak éberek, mosolygósak, hanem örömtelien szülik meg babáikat.

Nyilatkozat

Egészségügyi, illetve gyógyító tevékenységet nem végzek, ma Magyarországon törvényesen csak orvos diagnosztizálhat vagy gyógyíthat.