Szülésfelkészítő meditáció

relaxalas1Az érdeklődő édesanyáknak rendszeresen tartok szülésfelkészítő meditációt.

Ennek a gyakorlásnak a legfőbb célja a testi-lelki ellazulás, az ösztönös folyamatainkhoz való kapcsolódás és a szülésre való tudatos készülődés. Mindezt egy különlegesen szép lelki élmény keretében tesszük, aminek számos egyéb pozitív hatása van mind az édesanyára, mind a babára.  Amolyan esszenciális útravaló. Imádom.

Miről szól a szülésfelkészítő meditáció? Miért hasznos?

A szülésfelkészítő meditáció egy nagyon szép belső élmény a kismamának. Nagyszerű lehetőség, hogy fizikailag ellazulj és a gondolataidat is lecsendesítsd. Figyelmed finoman befelé, tested fiziológiás folyamataira fókuszálod, miközben ráhangolódsz születendő kisbabádra és a vágyott szülésélményre.

A gyakorlat tartalmaz stresszoldást, dolgozunk a hálával, a várandósságot, nőiséget erősítő szuggesztiókkal, van benne kapcsolatfelvétel a kisbabával, gyakoroljuk a test endorfin termelésének mentális serkentését és vizualizáljuk a nyugodt vajúdást, a gyengéd szülést és a szülés utáni regenerációt. Ez egy olyan vezetett meditáció, melyben minden nő saját belső képeivel dolgozik.

A meditációs elcsendesedési folyamat tökéletes alkalom arra, hogy  gyakorold a belső vizualizációs munkát, ami segít elérni a megváltozott tudatállapotot. Ez segít megnyugodni, magabiztosabbá válni. Aki gyakorolja a belső egyensúlyi állapota elérését kevésbé billen ki a stabilitásából a szülés nehezített körülményei alatt, illetve, ha az megtörténne, könnyebben visszaszerzi belső nyugalmát. A mentális stabilitás az egyik legfontosabb feltétele az ösztönös szülési folyamat kibontakozásának, ezért ennek gyakorlása minden várandós nő elemi szüksége.

Amikor az anya mentálisan elcsendesedik és kapcsolódik születendő babájához, azzal egy nagyon szép kötődési élmény jön létre. Ezek a kisbabák nem magányosan fejlődnek, már a magzati korban megélik, hogy figyelnek rájuk, törődnek velük. Közvetlen módon jut el hozzájuk a szülő szeretete. Ennek a mentális találkozásnak a pozitív hatása már a szüléskor megmutatkozhat. Statisztikai adatok mutatják, hogy ha a várandósság alatt az anya rendszeresen kapcsolódik a babájához, akkor kevesebb komplikáció adódik a szülés alkalmával, és a babák magasabb Apgár számmal születnek. A magzati időszak érzelmi biztonsága kielégítő a baba számára. Ezek a gyerekek jellemzően később nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak.

Van még egy csodálatos és rendkívül hasznos előnye a kapcsolódásnak. Amikor az anya egyszerűen csak megengedi magának az ellazulást, a mentális elcsendesedést, miközben meditál, akkor egy ideális környezetet teremt a magzatnak egy nagyon korai tanulásélményhez. Tulajdonképpen ezzel megtanítja gyermekének, hogy éberléti állapotban sem kell mindig „nyüzsögni”, akcióban lenni.  A meditáció során megtapasztalt nyugodt, mély, szeretetteljes élmény a baba érzelmi ősmintázatának bevésődött részévé válik. Felbecsülhetetlen a közös meditáció pozitív hatása az anyai fiziológiás folyamatok mintájának másolásában is.

Jelentkezés a meditációra

A szülésfelkészítő meditáció minden várandós édesanya számára ajánlott, függetlenül attól, hogy járt e az anya Hypnobirthing tanfolyamra, vagy sem. Minden várandós nőnek hasznos a testi -lelki ellazulás, ha kapcsolódik kisbabájához és erősíti a szülési tudásába vetett pozitív hitét.

Kiemelten javaslom a meditációs gyakorlásokat az utolsó trimeszterben.

Az Örömteli szülés Stúdióban személyesen is részt vehetsz a szülésfelkészítő meditáción. Letisztult, szép környezetben találkozunk a XI. kerületi Stúdióban.

Ma már azonban nem szükséges személyesen eljönnöd. Az ingyenesen elérhető Zoom alkalmazáson keresztül online is kapcsolódhatsz hozzánk. Ez kényelmes, és tökéletesen biztonságos keretek között biztosítja, hogy akár otthonról élvezd a meditációs elcsendesedés előnyeit.  Az ország, és a világ minden részén élő kismamákkal együtt szoktunk elcsendesedni a vezetett szülésfelkészítő meditáció alkalmain. A távolság immár nem korlát többé. Gyakorolj velünk Te is!

A nő egy és teljes, teste szülési tudása megkérdőjelezhetetlen. Fejben kell felkészültnek lennie és újra elhinnie, hogy a szülés tudása sajátja és azt bárhol, bármilyen körülmények közt alkalmazni tudja. Egy fához kapaszkodva is életet tudunk adni, mert így lettünk megalkotva. Jellemzően nincs szükségünk a szüléshez külső segítőkre. Inkább a magunkba vetett hitre és lelki magabiztosságra. Ahhoz, hogy az ösztönös szülési folyamat a maga ütemében kibontakozzon az egyik legfontosabb kellék a lelki nyugalom és a biztonságérzet.

Ahhoz, hogy hozzájussunk a belső erőforrásainkhoz, megteremtsük a szükséges testi-lelki stabilitást hasznos a szüléshez kapcsolódó néhány esszenciális ismeretre szert tenni. Ezt biztosítja az Örömteli szülés tanfolyam. És hasznos a meditációs elcsendesedés, amivel gyakoroljuk a belső erőforrásainkhoz való kapcsolódást. Minden várandósnak áldásos a hatásuk, de szükség idején még fokozottabban.

Az Örömteli szülés program keretében kéthetente tartok szülésfelkészítő meditációt. A meditáció időtartama kb. 40-45 perc, jelenleg online működik.

A Budapesten élő anyukák jellemzően személyesen szeretnek részt venni, de a külföldön élő, vagy vidéki anyák mindig is online kapcsolódtak. A járvány ideje alatt mindenki online van jelen. Nagyon jól működik így is a gyakorlás. Sőt, az otthon kényelme, nyugalma sok esetben még jobban biztosítja az ellazulást. Az anyák lelkesen számolnak be szép lelki élményeikről.

Az Örömteli szülés weboldaláról lehet rá jelentkezni: https://oromteliszules.hu/meditacio/

A jelentkezést követően megküldjük az ingyenes Zoomhoz alkalmazáshoz szükséges bejelentkezési kódot.

Számomra a szülésfelkészítő meditáció legfőbb célja, hogy olyan lelki élményhez segíthessem a kismamát, ami által meríteni tud valami hasznosat, értékeset önmaga számára. Mélyebben megéli a nyugalmat, saját magabiztosságát, a szeretetet, a hálát, és a szülési tudásába vetett hitet. Legjobb tudásom szerint olyan elemekből, képekből állítottam össze a meditációt, ami az anya testi-lelki-mentális gazdagodását szolgálja.

Ha a gyakorlat végén csak egy kicsit is nyugodtabbnak, bizakodóbbnak érzi magát az édesanya szülésével kapcsolatban, akkor én már boldog vagyok. Sokszor számolnak be az anyák arról, mely szerint a szülést már egy természetes folyamatnak tudják tekinteni, amihez ők természetesen tudnak kapcsolódni, sőt, várják. A meditációs gyakorlatban gyakran megélik a nők, hogy babájukat született szülési tudásukkal tudják a világra hozni. Nekem pedig mosolyog a lelkem, amikor szembe kacsint velem a szüléshez kapcsolódó hit és magabiztosság.

A közös szülésfelkészítő meditáció élménye számomra is egy csoda. A tiszta jelenlétben, az áldás és az áldottság fényében való megfürdőzés. A meditációkra jellemzően belső elcsendesedéssel készülök lélekben. Minden esetben spontán tartom. Ráhangolódom a nők szülési félelmeire, vágyaira, eggyé válok velük és együtt merülök velük a vágyott szülés világába.

A legizgalmasabb, amikor sokan merülünk együtt, mert ilyenkor sokszorozzuk az erőt. Rendszeresen vannak teljesen ingyenes meditációk és ilyenkor tény, hogy a nemfizetés szabadsága még többekre hat ösztönzően. Rendkívüli élmény már a jelentkezési időszak pezsgése is, ahogy készülődnek, egyeztetnek az anyukák a közös szülési gyakorláshoz.

A járvány és a hozzá kapcsolódó korlátozások félelmet és bizonytalanságot hoztak a várandós nők körében. Van olyan kórház, ahol nem szülhetnek az anyák a választott szülésznőjükkel, orvosukkal, van, ahol már az apa sem kísérheti párját a szülés alatt. Magunkra maradunk és nincs más, mint belesimulni az új változásba.

Megjegyzem, a szüléshez egy nőnek sincs szüksége segítségre és a medikalizáltság csökkenése is éppen előny a szülő nő számára egy olyan világban, ahol meg kell küzedni a szülés háborítatlanságáért. Ebben az értelemben a félelem helyett bizakodóan is tekinthetünk az új helyzetre. Kár, hogy a csökkentett orvosi jelenlét nem annak a tudatos döntésnek az eredménye, amit azért hoznak a szakemberek, hogy erősítsék az anyákat ösztönös szülési folyamatuk megélésében.

A jelenlegi helyzetben az egyik leghasznosabb dolog, amit tehetünk a még tudatosabb felkészülés.

Az Örömteli szülés program támogatja a nők természetes szülés iránti igényét. Meditációs  -és egyszerű mentál gyakorlataival emlékezteti a nőket arra az ősi szülési tudásra, ami minden nőnek a sajátja.  Segít újra kapcsolódni testi folyamataihoz, és ráhangolódni szülő teste ritmusára. Egy nő mentálisan jól felkészült nő örömteli várakozással simul bele méhének hullámaiba. Bízik teste szülési tudásában és a maga természetességével bárhol, bármilyen körülmények közt világra hozza kisbabáját.

A meditáció időtartama 40 perc, melyen személyesen, vagy ZOOM alkalmazáson keresztül vehetsz részt.

A részvételi díj 2.000 Ft, 3 alkalom esetén 5.000 Ft.

Szeretettel várunk Téged is!

Szülésfelkészítő meditáció időpontok

  • Április meditációk
  • 2024.04.10. 18:00
  • 2024.04.22. 18:00
  • Május meditációk
  • 2024.04.10. 18:00
  • 2024.05.22. 18:00
  • Június meditációk
  • 2024.04.10. 18:00
  • 2024.06.19. 18:00