Szüléstörténet 82, Kulcsár Tünde

Az Örömteli Szülés ès Rèka segített felkészülni minket a Nagy Napra. Férjem végigkísèrt az úton. Ajànlom minden vàrandósnak, aki tudatosan él, vàgyik magabiztossàgra, mèltósàgteljes szülésre.

Hasznos a kísèrőtàrsnak is, hogy megfelelően tudja tàmogatni a szülő nőt. Ha szeretnèl tiszta forràsból meríteni, gyakorlati tudnivalókat gyűjteni ez a tanfolyam segíthet elèrni vàgyott szülèsèlmènyedet. Nekünk sikerült!

Ezúton is köszönjük Réka!


Így születtünk mi:

(három nappal korábban:

Èles derèkfàjàs, menstruàciószerű görcsök, kemènyedès, nyàkdugó tàvozàsa)

03.05. A Nagy Nap esemènyei

5:55perckor

Arra èbredtem hogy nagyon görcsöl a hasam, többször mentem wcre.

Ezutàn megpróbàltam visszaaludni, de a görcsök egyre sűrűsödtek. Fèl 8 körül elkedtem mèrni az idejèt, 5percenkènt jelentkeztek 1 percig kitartó összehúzódàsok.

9:00

Elindultunk a kórhàzba, ahol az összehúzódàsok teljesen leàlltak. Ctg is, szívhang is rendben volt.

Ekkor egy ujjnyi volt a mèhszàj, koponya magasan. Mivel 8-àra voltam kiirva, mondtàk hogy ezek valószínűleg csak jósló fàjàsok voltak.  Hazaengedtek, hogy ha rendszeresek lesznek a fájások, akkor jelentkezzek újra az osztàlyon, de legkèsőbb 3 nap múlva.

(Utólag visszagondolva nagyon jó hogy a napot otthon tölthettem, saját ritmusomba, környezetemben vajúdhattam.)

13:30

Ahogy hazaèrtünk a hullàmok folytatódtak 5 percenkènt 1 percesek.

Otthon maradtunk, erősödtek az összehúzódások. Lazítottam, meditàltam, zenèthallgattam. Lèlegeztem. Hagytam, hogy dolgozzanak a hullàmok. Csak befelè figyeltem, alkalmaztam a mélyrelaxációs technikát, amit a tanfolyamon tanultunk.

Ahogy teltek az óràk elkezdtem hangosan beszèlni magamhoz. “Lazíts!” “Nyugodj meg!” Mèg nagyobb nyugalmat tudtam ezzel elèrni.

Bíztam magamban, hogy elbírok a fàjdalommal.

18:00

Elkezdtem öltözködni, hogy elinduljunk a kórhàzba. Miutàn felöltöztem jött 3 erősebb fàjàs, szinte szünet nèlkül. Hallottam egy pukkanàst, de nem értettem hogy mi törtènt, ezt egy kisebb mennyisègű folyàs követett. Nem tulajdonítottam különösebb jelentősèget neki, mivel nem tàvozott akkor nagyobb mennyisègű vìz. A kórházba èrve kiderült, hogy a burok megrepedt, tiszta magzatvíz szivàrog. Ekkor 6 cmes volt a mèhszàj.

19:00

Bekísèrtek a szülőszobàra, ahol a szülèsznő bekapcsolta a ctg-t.

Ez volt talàn szàmomra a legnehezebb, feküdni az àgyon.

Jeleztem is a doktornak, hogy szeretnèk felàllni, sétàlni, aki ezt szerencsère engedèlyezte is, de mivel a vàrandóssàgom vègètől magasvèrnyomàsom volt a baba szívhangjât folyamatosan figyelni kellett.

Így vàltogattâk egymâst a pozíciók.

Nagyon rövid idő alatt megnyílt teljesen a mèhszàj.

Ekkor mèg a baba feje magasan volt. Nem volt beilleszkedve a koponya.

Teljesen elvesztem az időben. Nem tudom mennyi idő telhetett el, mi szèp nyugodtan vàrtuk hogy a baba leereszkedjen. Halkan szóltak a kedvenc mantràim, làgyan ringatóztunk a fèrjemmel. Jelenléte biztonságot nyújtott számomra, és sokat segített az ellazulásban.  Nagyon felemelő volt ahogy együtt lèlegeztünk.

A kitolàsi szakaszhoz èrtünk. Az orvos a tèrdelő pozíciót javasolta, amièrt èn nagyon hàlàs vagyok. Azt èreztem hogy így nagyon jó nekem.

Megsimogattam a kisbabám fejét, mikor még csak a hosszú haja bújt elő. Leírhatatlan volt.

21:35

Megszületett első gyermekünk, Levente 3720 grammal, ès 55 cm-erel, gàtvèdelemben. Kristàlytiszta volt az egèsz kis teste.

Összessègèben a szülèsem úgy zajlott, ahogyan szerettem volna. Nyugalomban, bèkében, szeretetben, különösebb beavatkozàs nèlkül.

Csodàlatos èlmèny visszagondolni.

Azèrt hogy minden ilyen szerencsèsen zajlott le nagyon hàlàs vagyok az ègnek.Hittem hogy kèpes vagyok rá. Az is hozzà tartozik, hogy vàrandóssàgom vègèn tudtam, hogy bárhogyan is alakuljon,( gàtmetszès, csàszàrmetszès stb) mindent el fogok tudni fogadni, mert az lesz a mi kis törtènetünk, arra leszek büszke. Így amikor elindultundunk az úton teljes nyugalomban és kíváncsisággal telve vártam, hogy hogyan is fog alakulni a mi kis családunk első közös napja.