Ugye tudod, Kisbabám!

Előfordul, hogy a spontán szülésre való alapos felkészülés ellenére császármetszés lesz a háborítatlanra álmodott szülés vége. Közbeszólnak váratlan körülmények, amelyeket magától senki nem választana.
Tudod, hogy egy ilyen rendkívüli helyzet bekövetkezésekor szükség van a gyors, szakszerű beavatkozásra, mégis akár mély csalódottságot élhetsz meg. Ilyenkor hiába a racionális magyarázat, a lélek fájdalma erősebb annál, hogy észszerű érvekkel enyhíteni lehessen. És épp ott van a gyógyulás helye is, ahol keletkezett, a lélek szintjén.
Mit tehetsz ilyenkor?
Császármetszés lelki feldolgozása

A tervezetlen császármetszés lelki sebeit be kell gyógyítani

 

 

 

Javaslom, gondolj meleg HÁLÁval a szívedben arra a csodálatos, életmentő császármetszésre, ami hozzá segített, hogy egészséges kisbabával, egészségesen térhess haza.
TUDATOSÍTSD, hogy abban a kialakult helyzetben ez volt a legjobb megoldás. A csalódottságot jelentősen táplálja a vágyott illúzióhoz való görcsös ragaszkodás. Döntsd inkább magad mellett! Engedd meg magadnak a gondolatot, hogy akkor is jó ember vagy és főleg jó anya, ha császármetszéssel hoztad világra a kisbabádat. Ez a baba belőled lett és te szülted meg. A császármetszés is szülés!!!
MEGPRÓBÁLHATOD felülírni a születését például úgy, hogy öledbe helyezed a babádat, vagy akar a meztelen hasadra. Szép nyugodt szeretetben simogatod és elmondod neki, hogy bár nem teljesen úgy alakult a születése, mint ahogy azt vártátok, és szeretted volna, de végül szerencsésen megérkezett. Különösen sajnálod, hogy nem pihenhetett meg a hasadon, erre te is nagyon vágytál. A rendkívüli helyzet nem adott rá lehetőséget. Arra gondoltál, hogy most, miközben dédelgeted őt, szívesen meghallgatod az ő véleményét is a születéssel kapcsolatban. Nyugodtan panaszolja el a bánatát, te szívesen meghallgatod. Legyél megértő, kedves és türelmes vele. Csak szíved szeretetével öleld körül, csendben simogasd. Ha esetleg sír, erősítsd meg, hogy nyugodtan sírhat is. Bátran mondja el a panaszát. Most itt vagy és pótoljátok az ott elvesztett időt. Akárhányszor eljössz újra és újra, ha szeretné. Adjatok hálát együtt is a segítő kezekért, az orvosi tudásért, jelenlétért. Mondd el neki, hogy te és a papája egy szép életet készítettetek elő számára. Adjatok időt, csendet, békét egymásnak, kapcsolódjatok, hangolódjatok. Szép fokozatosan így oldhatjátok fel a háborítatlan szülés elvesztett vágyálmát