Lepényletapadási rendellenesség

 Időnként kapok tőletek alapvetően orvosi szaktudást igénylő kérdést. Az ilyet mindig továbbítom a HypnoBirthing módszerrel szimpatizáló – az oldalon is megtalálható – kedves szülész orvosok egyikének. Ők adnak orvosszakmai választ, amit közzéteszek itt.

A kérdések kapcsán időnként születik bennem olyan alternatív megoldási ötlet, amivel ártani nem tudunk, de ha kellő szenvedéllyel fókuszálunk rá, még pozitív változást is hozhat. Néha az is hoz pozitív változást, ha képesek vagyunk egy kicsit változtatni a szemléletünkön. 

Kérdés

A méhlepény már kezdetben a méhszájon tapadt, aztán valamikor elmozdult és most oldalt van, de lehet így is hozzáér a méhszájhoz. Orvosom a császármetszést javasolja, de én szeretnék természetesen szülni. Lehetséges így a természetes szülés? Van bármilyen módszer, ami segíthet, hogy a méhlepény elmozduljon egy jobb helyre?

Válasz

A lepényletapadási rendellenesség ugyan ritka, de 28. terhességi hét után általában már nem változik a pozíciója. Amennyiben a belső méhszájat eléri, császármetszés indokolt, ugyanis ha elkezd nyílni a méhszáj, akkor a lepény erei elszakadnak. Anyát és magzatot egyaránt veszélyeztető vérzés származhat belőle. Sajnos a lepény tapadását/vándorlását mai tudásunk szerint semmivel sem tudjuk befolyásolni. Amennyiben hüvelyi ultrahanggal a méhnyak és a lepény alsó széle közötti távolság eléri a legalább 25 mm-t, akkor az anya hüvelyi szülésbe bocsátható.

Van bármilyen módszer, ami segíthet, hogy a méhlepény elmozduljon egy jobb helyre?

Bizonyíthatóan nincs. Ez egy orvosi szituáció, amit szerencsére a szakember felismer és segítségünkre tud lenni. Én magam nagyon hiszek a test, az elme és a hit erejében és ha nyitott vagy ezekre a következőkkel lehet próbálkozni.

  1. Először is barátkozz a császár gondolatával! Csökkentheted a testi-lelki veszteségedet, ha jól felkészülsz egy császáros szülésre (megtanulod a hasi tornát és minden egyebet a császárral kapcsolatban Füredi Nórától, kéritek a késleltetett köldökzsinór elvágást, a hüvelyi flóra előzetes vételét, hogy apa megkapja a kisbabát. Kéritek, hogy ne etessék meg a babát, amíg mellre nem kerül…)
  2. A császárra való igazi felkészülés is fejben kezdődik. A csalódottság, a harag és a félelem rossz tanácsadók, testileg-lelkileg gyengítenek, válaszd inkább a HÁLA érzését! Szomorkodás helyett gondolj arra, milyen jó, hogy időben felfedeztek egy nagyobb kockázatot és hála a felkészült orvostudománynak ezt jelentősen csökkenteni lehet. Egészségesen térhetsz haza egy egészséges kisbabával. Tényleg adj hálát, hogy ebben a helyzetben, ilyen nagy kegyelemben lehet részed. Régen, akár elvéreztek az anyák hasonló helyzetekben, de ma már ennek nem kell így lennie. Tudatosítsd, hogy akkor is jó ember és jó anya vagy, ha császármetszéssel hozod világra a kisbabádat.
  3. Meditációban meséld el neki mi a helyzet, vezesd végig  az esetleges új forgatókönyvön. Ez mindkettőtöknek segít elfogadásba kerülni az új helyzettel. A legfontosabb cél, hogy egy boldog, egészséges édesanya mehessen haza az egészséges kisbabájával.  Ha nem ragaszkodsz egy illúzióhoz, hanem HÁLÁval elfogadod a valóságot,  minden könnyebb lesz! Az Örömteli szülés program szülésfelkészítő meditációin gyakorolhatod a meditáció hasonló módját.
  4. Ha harmóniába kerültél a sors akaratával, így a lehetséges császármetszéssel is, akkor, de csak akkor elkezdheted azt vizualizálni, milyen szépen vándorol arrébb az a lepény.  Mélyen befele figyelsz, kapcsolódsz a bölcsebb minőségedhez, a Jóistenhez és vizualizálsz, kérsz és hálát adsz…. Az esélytelenek nyugalmával, szenvedéllyel űzd ezt a belső képalkotást és imádságot. Szerintem a félelem blokkolja, hogy hatékonyan kapcsolódjunk tudatalatti elménkhez. Ezért tartom fontosnak, hogy elengedésbe tudj kerülni a természetes szülés iránti vágyaddal még akkor is, ha régóta készültél rá. Tudom, hogy nehéz, de ebben a helyzetben ebből kell kihozni a legjobbat és ahhoz tudni kell változtatni korábbi elgondolásainkon. Letisztult nyugalommal dolgozz magadban! Minél többszőr kapcsolódsz, minél szenvedélyesebben képzeled saját mikró világod átrendezését, annál nagyobb erővel kapcsolódsz teremtő elméden keresztül a testedhez.
  5. Ha el tudod engednia hüvelyi szüléshez kapcsolódó görcsös ragaszkodást, akkor nem leszel csalódott, csökkentheted a veszteségeket, könnyebben gyógyulsz és növeled a belső munkád sikerességét is. A császármetszés – szülés. A te döntésed, hogyan válsz anyává általa. Az elfogadás és a hálán keresztül megszelídítheted és boldogan válhatsz anyává.