Szüléstörténet 72, Fejes Varga Hedvig

Mindig is féltem a szüléstől, ezért egyértelmű volt számomra, hogy tudatosan készülni fogok rá. Relaxációs és szimbólumterápiás képzettségű pszichológusként azonnal megtetszett a hipnoszülés módszer, tudtam, hogy kellő gyakorlással nagy hatású lehet ez a program. Svédországban élünk és az itteni szülészeti gyakorlat eltér az otthonitól, például nincs fogadott orvos (orvossal nem találkozik az ember ha problémamentes a szülés), nincs fogadott szülésznő, és a kisvárosban, ahol élünk, dúla sem elérhető. Ezért olyan szülésfelkészítést kerestem, ami a vajúdáshoz tud gyakorlati segítséget nyújtani.

A hipnoszülés tanfolyamhoz skype segítségével csatlakoztunk a férjemmel. A relaxációs gyakorlatokat napi szinten végeztem, hiszen tudtam, hogy csak így várható el a kívánt hatás. A szivárványrelaxációt elvégeztem napközben, és minden éjjel arra aludtam el (napközben nem aludtam bele). Hallgattam a megerősítő állításokat, gyakoroltam a “lufis” légzést. Kedvencem az endorfin termelést segítő relaxáció volt.

A kiírt dátum előtt két héttel reggel éreztem, hogy elfolyt a magzatvíz. Az itteni gyakorlatnak megfelelően betelefonáltunk a szülészetre és megbeszéltük, hogy a délelőtt során bemegyünk egy vizsgálatra. Mivel mindent rendben találtak hazamehettünk. Én egész délután pihentem, relaxáltam, próbáltam aludni, közben az összehúzódások egyre erősödtek. Estére már biztosan tudtuk, hogy hamarosan megszületik a kislányunk. Az összehúzódások alatt végeztem a “lufis” légzést, ami nagyon sokat segített, illetve a férjem masszírozta a derekamat. Éjfélig háromszor beszéltem a szülészettel. A szülésznő hallotta, hogy az összehúzódások alatt hogyan lélegzek, és arra bíztatott, hogy maradjak még otthon, mert annyira jó az, amit csinálok. Éjfél után éreztem, hogy szeretnék bemenni a szülészetre, mert már nem bírom tovább otthon. A kórházban szerettem volna kádban vajúdni, ez végül nem jött össze – helyette kéjgázt kaptam. A kórházba érkezés után 3 órával, egy szülésznő, egy nővér és természetesen férjem támogatásával, gátvédelemmel, megszületett kislányunk.

A szülés alatt sokszor a fülemben csengett Réka egyik mondata: hagyom, hogy rákerüljek a szülés örvényére. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat segített nekem a hipnoszülés módszer abban, hogy ilyen szép szülésélményem legyen.

Mindent köszönök és további sok sikert kívánok a munkádhoz, Réka!