Szüléstörténet 94, Misi baba

Első várandósságom során szülész-nőgyógyászom ajánlotta korábbi pozitív tapasztalatai alapján, ígyfedeztem fel a Hypnobirthing szülésfelkészítő tanfolyamot. Már a honlap olvasása alapján úgy gondoltam, nagy szükségem van az itt elsajátítható képességekre, hogy az általam vágyott természetes szülést felkészülten várhassam. Hiszen sokszor tervező-kontrolláló-felpörgött-materialista üzemmódban kell működnünk, és ebből nagyon nehéz átváltani egy lelassult, elmélyült, befelé figyelő, nyugodt állapotba, amely a legjobban támogatja a szülés megfelelő lefolyását.

A felkészítőn megismertük a Hypnobirthing elméleti, élettani hátterét, mellyel orvosként teljesen egyetértek. Emellett Rékától rengeteg konkrét, gyakorlati információt, tabuk nélküli tanácsot kaptunk a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatban, melyek jó része újdonság volt számomra. Már csak ezért is érdemes elmenni a tanfolyamra, pedig ennél még sokkal többet kaptunk. A relaxáció megtanulásával egy olyan univerzális tudást szereztünk, mely a későbbi életben is rengeteg helyzetben hasznos lesz.  A segédanyagok és módszerek (hanganyag, képek, könyv, vizualizáció és légzéstechnika) által pedig azok számára is könnyen elsajátítható a módszer, akiktől távol áll a meditáció, vagy azt gondolják, képtelenek rá. Réka személyisége, beszéde egyébként már önmagában megnyugtató hatással van az emberre. Nagyon rokonszenves volt, hogy a képzés szellemisége nem a medicina ellen szól, hanem annak kiváló kiegészítője, és minden helyzetben az együttműködést és a biztonságot hangsúlyozza.

A férjem, aki szintén orvos, négyből három alkalmon tudott részt venni, ő is hasznosnak tartotta, segített abban, hogy magabiztosabban várja a szülést és a kísérő szerepet.

A tanfolyamon szerzett szemléletünknek köszönhetően a vajúdás és kisfiunk születése nyugodt, meghitt hangulatban zajlott.

Csak egy dolgot sajnálok: én a 34-36. héten tudtam elvégezni a kurzust – ha hamarabb eljutok, talán még többet profitálhatok belőle.”

 

Dr. Gulácsi Ágnes és Dr. Mikóczi Márió