Dr. Herczegh Szabolcs

Ebben az intejúban Dr. Herczegh Szabolcs szülészorvost ismerhetitek meg.

Az Örömteli szülés program célja, hogy bemutassunk olyan szülészeti szakembereket, akik szemlélete és szakmai gyakorlata támogatja a nők természetes szülés iránti igényét és szívesen kísérik a Hypnobirthing® módszerrel felkéSzülő Édesanyákat is. Bízom benne, hogy ezzel is hozzájárulunk, hogy még több magyar nő megtapasztalhassa a gyengéd, méltóságteljes szülés élményét és még több kisbaba születhessen az öröm hangulatában.

Rövid, lényegre törő riportjaink segítik a tájékozódást és a kapcsolatfelvételt.  

 

  1. Mennyire tartod fontosnak a kismamák mentális felkészülését?

Meggyőződésem, hogy minden a gondolatokból indul ki, ezért nagyon fontosnak tartom a várandósok mentális felkészülését. Tapasztalatom szerint a tudatosan felkészült kismamák kevesebb félelemmel, nyugodtabban érkeznek a szülőszobára, a „szülésélményt” pozitívabb módon élik meg, boldogabban mennek haza.

  1. Hallottál-e a Hypnobirthing módszerről?

Évekkel ezelőtt hallottam a Hypnobirthing módszerről. Az élet úgy hozta, hogy egy ezzel a módszerrel felkészült kismama szülését vezettem le és tőle hallottam róla. Ezt követően találkoztam a módszer magyarországi meghonosítójával és elhivatott képviselőjével Kuharcsik Rékával.

  1. Hogy gondolsz a szülészorvos szerepére a szülés alatt?

Felfogásom szerint az orvosnak háttérben kell maradnia, hiszen a szülés nem az orvosról szól. A szülőnőt nem kell meggyógyítani, a szülés nem betegség.

Az orvos legfontosabb szerepe a biztonságos, nyugodt légkör megteremtése, ugyanis ezzel segíti a legjobban a vajúdó nőt. Ha Ő érzi ezt, akkor testi folyamatai sokkal jobban működnek és könnyebb lesz a szülése.

  1. Mire számítson az anya, aki téged felkér szüléséhez?

Aki engem felkér a szüléséhez, az biztos lehet abban, hogy a várandósgondozás alatt mindig elérhető leszek. Ez azt jelenti, hogy bármikor hívhat, éjjel is nappal is, hétvégén és ünnepnapokon 0-24 órában. Azért tartom magam ehhez, mert tudom, hogy ebben az időszakban az anyáknak biztonságérzetre van szükségük.

Amint pedig beindul a szülés, én is követem az anyát a szülőszobára, végig vele vagyok, természetesen éjjel is! A szülés alatt olyan megnyugtató, szeretetteljes, és támogató  légkör megteremtése a célom, ami elősegíti a szülés folyamatát.

  1. Miért lett a szülészet a szakmád?

Az orvosi egyetem alatt mentősként, majd annak az elvégzése után belgyógyászként kezdtem el dolgozni. Viszonylag hamar rájöttem, hogy ez nem az a szakma, ami engem boldoggá tesz, ezért az orvosi hivatáson belül váltottam. Szülész- nőgyógyászként sokkal több pozitív élmény éri az orvost és lehetősége van műtétek elvégzésére is, ezért választottam ezt a területet. Van annál nagyobb dolog, mint jelen lenni egy baba megszületésénél és látni a család boldogságát? Számomra ez mind a mai napig katarzis élményt jelent.

Életem egyik legjobb döntése volt ez a váltás!

  1. Mit gondolsz az apák szerepéről a szülőszobán?

Abban a szerencsében volt részem, hogy kezdő szülész orvosként 1994-ben egy olyan szülészeti osztályon dolgozhattam, ahol elsőként vezették be az apás szülést, azaz én már 25 éve látom ennek a fantasztikus előnyeit.

A szülésnél nemcsak a baba születik meg, hanem egy új család is. A leendő apák rengeteget tudnak segíteni, már pusztán csak a jelenlétükkel is, egy halk biztató szóval, egy gyengéd érintéssel, a SZERETET erejével. A szülést EGYÜTT élik meg, ezzel még szorosabbra fonva a családi összetartozás érzését.

  1. Mióta praktizálsz?

25 éve praktizálok. Szülést csak a Róbert Károly Magánkórházban vezetek, a várandósgondozást pedig a saját magánrendelőmben végzem.

  1. Hol kísérsz szüléseket? Hol van a rendelésed?

Szülést csak a Róbert Károly Magánkórházban vezetek, a várandósgondozást pedig a saját magánrendelőmben végzem.

https://robertkorhaz.hu/csapatunk/dr-herczegh-szabolcs

http://herczeghszabolcs.hu/

  1. Mi a kérésed az édesanyák/ szülők felé?

Az Édesanyák felé az a kérésem, hogy érkezzenek felkészülten. Írják össze minden kérdésüket egy-egy terhesgondozási vizitre. Fontos, hogy minden szülést érintő kérdést részletesen meg tudjunk beszélni, kialakítva ezzel a szülésvezetés szempontjából oly fontos bizalom légkörét.

  1. Szabadság esetén ki helyettesít téged?

Szabadság esetén Dr. Tekse István, illetve Dr. Nyéky Boldizsár szokott helyettesíteni.