Dr. Kelemen Csaba

Ebben az intejúban Dr. Kelemen Csaba szülészorvost ismerhetitek meg.

Az Örömteli szülés program célja, hogy bemutassunk olyan szülészeti szakembereket, akik szemlélete és szakmai gyakorlata támogatja a nők természetes szülés iránti igényét és szívesen kísérik a Hypnobirthing® módszerrel felkéSzülő Édesanyákat is. Bízom benne, hogy ezzel is hozzájárulunk, hogy még több magyar nő megtapasztalhassa a gyengéd, méltóságteljes szülés élményét és még több kisbaba születhessen az öröm hangulatában.

Rövid, lényegre törő riportjaink segítik a tájékozódást és a kapcsolatfelvételt.  

 

  1. Mennyire tartod fontosnak a kismamák mentális felkészülését?

A szülésre való felkészülésnek ez talán a legfontosabb része. A saját tapasztalatom az, hogy ha egy várandós fejben kellően felkészült, minden nagyságrendekkel könnyebben megy, sokkal könnyebb a vajúdást természetes keretek közt tartani. A legjobb mindig az, ha nekünk nem kell beleszóljunk a folyamatokba, ebben pedig nagy szerepe van az anya mentális felkészültségének.

  1. Hallottál-e a Hypnobirthing módszerről?

Természetesen igen, már sok éve vezetek ezzel a módszerrel felkészült vajúdókkal szüléseket.

  1. Hogy gondolsz a szülész orvos szerepére a szülés alatt?

A mi szerepünk kettős. Egyrészről a Hipokrátész-i eskü alapeleme, a nil nocere (ne árts). Magyarul ameddig csak lehet, arra kell törekedjünk, hogy ne szóljunk bele a természetes folyamatokba, hiszen a szülésnél semmi sem természetesebb, minden akkor alakul a legjobban, ha hagyjuk is így történni. Másrészről viszont ha valóban szükséges, akkor lépnünk kell. Ha valóban indokolt, akkor időben és határozottan kell döntéseket hoznunk, hiszen a szülés bár természetes folyamat, bizonyos esetekben a modern orvoslás eszközei nélkül az újszülött vagy az anyuka élete vagy egészsége veszélybe kerülne.

  1. Mire számítson az anya, aki téged felkér szüléséhez?

Arra, hogy őszinte leszek vele és törekedni fogok rá, hogy minden információt elmagyarázzak neki.  A szülésvezetéssel kapcsolatos elveimet fent kifejtettem. Szerintem a legfontosabb dolog a bizalom kettőnk közt. Ezen múlik minden. Ha az anyuka megbízik bennem, abban, hogy én a legjobbat akarom neki és a babájának, akkor minden rendben lesz. De nekem is meg kell bízzak benne. Ha kérdése van, ne szégyellje, kérdezzen. Én nem látok bele senki fejébe, nem tudom, hogy mit értett meg és mit nem abból, amit beszéltünk, ami történik körülötte. Szintén alapvetés, hogy ha valamiben maradunk, legyen az egy diéta, testmozgás, vagy bármi más, azt tartsa be. Tehát a kapcsolat kétoldalú, mindkettőnknek meg kell bíznia a másikban.

  1. Miért lett a szülészet a szakmád?

A családom összes féri tagja szülész volt, édesapám, nagybátyám, nagyapám. Világ életemben büszke voltam rájuk, szerettem volna én is felnőni a feladathoz. A döntésemet nem bántam meg, azt hiszem az orvosi szakmák közül ez a leggyönyörűbb.

  1. Mit gondolsz az apák szerepéről a szülőszobán?

Ha az apuka kellően tudja támogatni a vajúdót, a szerepe felbecsülhetetlen. Egyértelműen ott a helyük, de fontos, hogy fejben ők is felkészültek legyenek.

  1. Mióta praktizálsz?

2002-ben végeztem az egyetemen, utána egy évig Japánban dolgoztam szülészként, majd hazajöttem és itthon folytattam. Nem szeretném kiszámolni hány éve praktizálok, mert nagyon öregnek tűnnék…😊

  1. Hol kísérsz szüléseket? Hol van a rendelésed?

A Szent János Kórházban vezetek szüléseket, a magánrendelőm a Czeizel Intézetben van.

  1. Mi a kérésed az édesanyák/ szülők felé?

Az ő feladatuk részben az, hogy fejben készüljenek fel és bízzanak meg bennem. Az én feladatom az, hogy lehetőség szerint ne csináljak semmit, de ha kell, akkor viszont igen és ebben az esetben az a kérésem a szülők felé, hogy ezt fogadják el legyenek partnerek benne. Szintén fontos, hogy ne „paráztassák” magukat. Ebben óriási segítség, ha nem olvasgatnak a neten mindenféle kétes forrásból származó okosságot. Az általam gondozott várandósoktól azt szoktam kérni, hogy ha kérdésük van, vagy hiteles forrásból tájékozódjanak, vagy kérdezzenek meg engem.

  1. Szabadság esetén ki helyettesít téged?

Az esetek jelentős részében dr. Szécsi Dávid.