Szüléstörténet 103, Luca baba

A 12.heti UH után megkérdezte az orvosom, hogy milyen szülésre készülünk, gondolkodás nélkül jött a válasz, hogy természetes szülésre. Első gyermekünket vártuk és még nem is volt konkrét elképzelésem, hogy ezt hogyan is szeretném, de tudtam, hogy előbb-utóbb megkapom a szükséges eszközt és tudást.

Így találtam rá a Hypnobirthing tanfolyamra, amit Kuharcsik Réka tartott. Már a honlap neve is azonnal megfogott „Örömteli szülés”, elolvastam a bemutatkozót és el is küldtem a jelentkezésünket.

Férjemmel együtt vettünk részt minden alkalmon, ami még bensőségesebbé tette a kapcsolatunkat. Réka mindenre felkészített minket, szuper páros gyakorlatokat, légzéstechnikákat tanultunk, arról nem is beszélve, hogy olyan kisugárzása van, ami önmagában azt sugallja, hogy minden a legnagyobb rendben lesz. Read more

Szüléstörténet 102, Vénusz baba

Hol is kezdjem?… Talán ott, hogy tiszta szívből ajánlom minden leendő anyukának, apukának, hogy megismerkedjenek az Örömteli szülés módszerével. Azt a tudást fogják megkapni általa, melynek segítségével életük legszebb élményében lehet részük gyermekük születésekor. Őszintén úgy gondolom, hogy ez az, amit minden szülésfelkészítő tanfolyamon tanítani kellene és amit minden szülés előtt álló anyukának ismernie kellene, hogy szép, békés szülése legyen, gyermeke pedig nyugodt körülmények között, boldogan jöjjön a világra. Mert biztos vagyok benne, hogy ahogy az sem mindegy, a 9 hónap alatt milyen hatások érik őt a pocakban, az is ugyanilyen fontos, hogy milyen élményeket szerez a nagyvilágba vezető, első útján…

Végtelenül hálás vagyok Anikó barátnőmnek, akitől először hallottam a Hypnobirthing módszerről, a könyv megírójának, aki könnyen érthetően, érdekfeszítően összefoglalta a módszer elméleti részét, és Kuharcsik Rékának, akinek kedves segítségével elsajátítottuk a módszer gyakorlatát, és akire a későbbiekben is bármikor számíthattunk, ha kérdés merült fel, vagy ha a tanácsára, támogatására volt szükségünk. Szívből köszönünk Neked mindent! Read more

Szüléstörténet 101, Virág baba

Március 4-e is úgy indult mint egy átlagos 38.heti nap. Kicsit rosszul aludtam az éjszaka ezért a Rékánál tanultak alapján a relaxáció után aludtam délután 1,5 órát. Elég zsúfolt nap volt, kellett pár dologért rohangálni a városban és az esti kismama tornám sem maradhatott el.

Nagyon megérezte a kislányunk, hogy mikor kell jönnie, ha biztonságot akar teremteni magának és nekem is. Anyum épp nálunk segédkezett, férjem is este 19-kor végzett úgy számoltam, hogy hazaér 19.30 felé. Mindezt kihasználva hét óra tájban elfolyt a magzatvíz. Anyum mondanom sem kell először nagyon megijedt, de én meg tudtam őrizni a nyugalmam, visszagondoltam az Örömteli szülés tanfolyamon tanultakra és tudtam mi ilyenkor a teendő. Miután ágyba helyeztem magam hívtuk is a szülésznőt. Read more

Szüléstörténet 100, Roli baba

Farkasné R. Katalin Roland baba 2019.01.31.

A HypnoBirthing már akkor foglalkoztatott, amikor még nem is voltam várandós. Bújtam a cikkeket és rátalálva az Örömteli szülés oldalán lévő videóra, csodáltam, hogy „Jé, ezt így is lehet?!” Tudtam, hogy ez kell nekem, át szeretném élni és fel szeretném ébreszteni azt az ősi, női ösztönt magamban, ami ott van minden leendő édesanyában. Jelentem, sikerült és boldogan leírom most Nektek, hogy mi mindent tettünk meg ezért a Férjemmel.

Read more

Szüléstörténet 99, Janina baba

Várandosságom 41.hetének 3.napján hajnali fél 3ra értünk be a Szt.Imrekórházba.Otthon már este 10óra óta jöttek a hullámok és egyre sűrűsödtek,ahogy a nagy könyvben megvan írva. Csalódott voltam ,mikor az ügyeletes orvos megvizsgált és kiderült csak egy ujnyi a méhszáj tágulása,ctgre tettek és javasolták már ne menjek haza,inkább pihenjek amennyit tudok. Itt körülbelül 10 perces fájásaim voltak. A hónapok óta gyakorolt szivárvány relaxáció és a pozitív megerősítések itt nyertek igazán értelmet.
Reggel 7kor érkezett meg a szülésznőm Nyulas Jolán és Orvosom Ádám Zsolt,aki burkot repesztett a gyorsabb haladás érdekében.

Read more

Szüléstörténet 98, Zalán baba

Január 2-án megszületett kisfiunk, Zalán!

Nagy a boldogság, csoda egy baba!
A tanfolyamnak köszönhetően a szüléssel kapcsolatos aggodalmakat és félelmeket teljesen el tudtam engedni, és várakozással álltam a szülés elé. Mély kapcsolat tudott kialakulni a várandósság alatt a babámmal a vizualizációs és a relaxációs technikák segítségének köszönhetően.

Kisbabánk érkezését jelző hullámokat pedig nem fájdalomnak éltem meg, és éreztem, ahogy segíteni tudom a testem és a baba közös munkáját.

MINDENT nagyon köszönünk neked, a kurzus nagyon sokat hozzátett a szülés pozitív megéléséhez, szeretettel ajánljuk mindenkinek!

Hálával: Anna, András, Zalán

Szüléstörténet 97, Dénes baba

Szeretném nagyon megköszönni neked, azt a tudást és hozzáállást, amit a tanfolyamon tanulhattunk tőled. Elégedett voltam a képzéssel is, de ami utána történt azt sosem felejtem el és mindig hálás leszek neked a segítségért, magamnak pedig, hogy elmentem a Hypnoszülés tanfolyamra és utána napi rendszerességgel gyakoroltam. Ezt a technikát használva a szülésem úgy zajlott, ahogy szerettem volna: gyorsan, elviselhető, közepes fájdalmak mellett, teljes összpontosításban, csendben és nyugalomban.

Így történt… Read more

Szüléstörténet 96, Levián baba

Szeretnem megosztani Veled kisfiam szuleteset es az en anyava valasomat.

Oktoberben vegeztem el Nalad az Örömteli szülés tanfolyamot, sok mindenrol mar elozoleg olvastam es tanultam, de nagyon sok pluszt adott a 2 hetvege.

A meditaciokat , megerositeseket csinalgattam, viszont a legzeseket minden nap gyakoroltam es vizualizaltam. Imadtam  az egesz varandossagomat. Kisfiam januar 22re volt kiirva ennek ellenere ugy dontott h elobb szeretne megszuletni. Levian december 28-an termeszetes uton haboritatlanul ,vizben , gatvedelemmel szuletett meg. Vajudas+szules osszesen 24 oraig tartott de abbol ugy gondolom hogy 5 ora volt az intezivebb. Ausztriaban szultem ahol nincs fogadott szuleszno es orvos. Nagyon halas vagyok a 2 csodalatos szulesznonek akik teljes mertekben elfogadtak a szulesi tervemet, kivansagaimat,tamogattak a folyamatban( nem vagtak el a koldokzsinort amig pulzalt/ kb 20’perc/ nem vittek el a babat egy pillanatra sem,nem furdettek meg,amig en kiszalltam a kadbol az apukaja mellkasara tettek ) , a ferjem es az edesanyam is ott volt velem vegig es tamogatott. A legzest vegig tudtam vinni, nagyon sokat segitett.

Kijelenthetem hogy tenyleg oromteli szulesem volt, eletem legintezivebb es legszebb elmenye. Csak szuperlatinuszokban tudok beszelni rola annak ellenere is h a fajdalom ott volt, de megis tudtam “udvozolni” es halas lenni, hogy van es segiti elore a kisbabam. A kitolasi szakaszban ereztem azt az ősi női erot ami szamomra nagyon mely megtapasztalas volt.Igazi beavatas.  Amikor egy gyermek megszuletik vele megszuletik az anya is.

Koszonom Neked Réka, hogy atadtad a tudast, a tobbi ram volt bizva.  Orulok hogy kisfiamat is segitettem az utjan, nagyon buszke vagyok ra , szuper ugyes volt! Levian 2520grammal 46,5 centivel makk egeszsgesen jott a vilagra.

Köszönjük!

Szüléstörténet 95, Sára baba

Szerettem volna megirni neked, hogy januar 12-en, szombat ejjel 23 35-kor megszuletett a kislanyunk Sára. Gyors es szuper volt a szules, gatvedelemben, a Robert Karoly korhazban. Igazi hipnoszules, 17 40-kor elfolyt a magzatviz, 19 30-ra mar 5 centis mehszajjal ertunk a korhazba, amirol “lemaradtam”. Nagyon sokat segitettel nekunk a keszulesben, rengeteget hallgattam  a megerositeseket, es a meditaciokat is gyakoroltam.

Szules kozben kimondottan sikerult nagyon befele koncentralni. Az osszehuzodasoknal probaltam figyelni a legzesre, de ott mar minden sodort magaval, a ferjem is vegig mellettem volt, es tamogatott. A legtobbet az a rengeteg info es gondolat segitett, amiket at tudtal adni a tanfolyamon, igy tudtuk mit szeretnenk es mikor mire szamithatunk (vagy epp a kiszamithatatlansagra). A vizualizaciok, es a pozitiv hozzaallas sokat segitett ugy erzem a tejem beindulasaban is (meg persze a korhazban kapott allando segitseg a szoptatassal kapcsolatban), meg akkor amikor a babank a korhazban besargult es el kellett vinni tolunk kekfenyezni 12 oran at.

Meg egyszer koszonunk mindent, eletreszolo szep elmeny volt a szules. Az orvosom dr. Siklos Nora, szulesznom pedig Schmidt Magdolna volt, mindkettejuknek nagyon halas vagyok.

Szüléstörténet 94, Misi baba

Első várandósságom során szülész-nőgyógyászom ajánlotta korábbi pozitív tapasztalatai alapján, ígyfedeztem fel a Hypnobirthing szülésfelkészítő tanfolyamot. Már a honlap olvasása alapján úgy gondoltam, nagy szükségem van az itt elsajátítható képességekre, hogy az általam vágyott természetes szülést felkészülten várhassam. Hiszen sokszor tervező-kontrolláló-felpörgött-materialista üzemmódban kell működnünk, és ebből nagyon nehéz átváltani egy lelassult, elmélyült, befelé figyelő, nyugodt állapotba, amely a legjobban támogatja a szülés megfelelő lefolyását.

A felkészítőn megismertük a Hypnobirthing elméleti, élettani hátterét, mellyel orvosként teljesen egyetértek. Emellett Rékától rengeteg konkrét, gyakorlati információt, tabuk nélküli tanácsot kaptunk a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatban, melyek jó része újdonság volt számomra. Már csak ezért is érdemes elmenni a tanfolyamra, pedig ennél még sokkal többet kaptunk. A relaxáció megtanulásával egy olyan univerzális tudást szereztünk, mely a későbbi életben is rengeteg helyzetben hasznos lesz.  A segédanyagok és módszerek (hanganyag, képek, könyv, vizualizáció és légzéstechnika) által pedig azok számára is könnyen elsajátítható a módszer, akiktől távol áll a meditáció, vagy azt gondolják, képtelenek rá. Réka személyisége, beszéde egyébként már önmagában megnyugtató hatással van az emberre. Nagyon rokonszenves volt, hogy a képzés szellemisége nem a medicina ellen szól, hanem annak kiváló kiegészítője, és minden helyzetben az együttműködést és a biztonságot hangsúlyozza.

A férjem, aki szintén orvos, négyből három alkalmon tudott részt venni, ő is hasznosnak tartotta, segített abban, hogy magabiztosabban várja a szülést és a kísérő szerepet.

A tanfolyamon szerzett szemléletünknek köszönhetően a vajúdás és kisfiunk születése nyugodt, meghitt hangulatban zajlott.

Csak egy dolgot sajnálok: én a 34-36. héten tudtam elvégezni a kurzust – ha hamarabb eljutok, talán még többet profitálhatok belőle.”

 

Dr. Gulácsi Ágnes és Dr. Mikóczi Márió